Kompakt lemez az eresz burkolatok tökéletes kialakításához

Ereszek zárt és esztétikus burkolása sok szempontból érzékeny pontja a homlokzatok kialakításának

Kompakt lemezek használatával új dimenzióba kerülhet ez a feladat

Sokszor, sok mindent írtunk már a kompakt lemezek építőipari alkalmazásáról. Elsősorban mint kültéri homlokzatok burkoló eleme tudhat magáénak sikereket ez a rendkívül attraktív alapanyag. Szín és textúra választéka, kiváló műszaki tulajdonságai, időjárás állósága arra ösztönözi a szakembereket, hogy használatára folyamatosan keressék az új lehetőségeket. 6 mm-es alapanyagot használják előszeretettel a kivitelezők.


A lapok megmunkálása nem igényel különösebb gépesítést, alap asztalosipari gépekkel elvégezhető. A teherhordó szerkezet lehet alumínium vagy fa. Ez utóbbi esetében fontos, hogy száraz rovar és gombakárosítás elleni védelemmel ellátott anyagot használjunk. Függetlenül az alapanyagtól a tartószerkezetek kialakításakor törekedni kell a pontos illesztések és síkok kialakítására. Különösen, ha ragasztást választunk a panelek rögzítésére.


Csavar rögzítés esetén lehetőség van a csavarfejek RAL színskála alapján történő szinterezésére, festésére. Elsősorban a fa utánzatú felületek népszerűek, de egyre többen választják a különböző beton, kő és pala színeket. Ez az eresz kialakítási megoldás 100%-ban karbantartásmentes megoldás. Szépen harmonizál a homlokzat egyéb felületein megjelenő burkolatokkal, rendkívül strapabíró, szín és formatartó.

Számos szín raktárprogramunkban is elérhető Táblaméret 2800 x 1854 x 6 mm

23802/0085 0085 NT White  
23802/0070 0070 NT Carbon Grey kétoldali védőfóliával
23802/0922 0922 NT Amazon kétoldali védőfóliával
23802/0803 0803 NT Tyrol Pine kétoldali védőfóliával
23802/0923 0923 NT Enigma  
23802/0935 0935 NT Voyager  

 

Alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatokról gyakorlott kivitelezőt és építeszt kérdeztünk: 

Nacsa Gábor már több éve alkalmaz kompakt lemezt eresz fedési munkákhoz

"Az az igazság, hogy tulajdonképpen a saját házunkon 5 évvel ezelőtt kezdtük a „kísérletezést” ezzel az anyaggal és technológiával. Ez egy régi szerkezetű és formavilágú épület, de ennek ellenére kiváló megoldásnak láttuk ezt a típusú eresz burkolást.

Én asztalos vagyok, mindkét fiam faipari mérnök, így a technológia fejlesztését házon belül megoldottuk.

Az előkészítés és a konfekcionálás nagy részét a műhelyben elvégezzük. Nyilván, mint minden helyszíni szerelésnél it is szükséges, hogy az építés során pontosítsuk, illetve a körülményekhez igazítsuk a méreteket.

Alumínium és fa vázszerkezetre is dolgozunk, mindkét esetben fontos a pontos síkban tartás és a tiszta egzakt felület.  Nem csak akkor, ha ragasztással rögzítünk, hanem csavarozásnál is. Ugyanis tökéletes síkokat csak pontos előkészítéssel tudunk kialakítani.

Elsősorba a fa utánzatú felületeket keresik az ügyfeleink, de volt már jó pár RAL színes projektünk is.

Egyre gyakrabban kérik az ügyfelek, hogy ne csak az eresz burkolás esetén, hanem tűzfalak, homlokzatok kialakításakor is használjuk a kompakt lemezt. Meggyőződésem, hogy ebben az irányban rengeteg lehetőség van még az anyagban és a technológiában."

Nacsa Gábor kivitelező

 


Eresz burkolat kivitelezés képekben


Ereszburkolatok a tervező szemszögéből

"Építészként egyre inkább preferáljuk azokat a megoldásokat, amik gondozás mentes és hosszútávú konstrukciót adnak.

Speciális tetősík találkozások, ereszek kialakítására korábban a klasszikus OSB plusz dilatáció és-szigetelőanyag, valamint vakolat konstrukciót terveztük be mi is. Mostanra azonban egyértelmű számunkra is, hogy érdemes, ha mód van rá kompakt lemezt választani az épület ezen részeire.

Nyilván nagyobb felületek esetén a drága alapanyag költség elgondolkodtatja a megrendelőt, de ha összességében nézzük a projekteket, a végén elhanyagolható a különbség.

Nehéz számszerűsiteni azt, hogy kompakt lemezzel gyorsan, tisztán és konfrontáció mentesen tudunk dolgozni. A „bosszúság faktor” mindenképpen alacsonyabb.

 Egy épület esetén függőleges és vízszintes felületeken is előszeretettel alkalmazzuk a kompakt lemez borítást. Előbbi esetben többnyire alumínium vázszerkezetre utóbbi esetében fa vázszerkezetre dolgozunk.

Eddigi ügyfeleink kivétel nélkül elégedettek voltak a kivitelezési munkákkal. A felületek szín és forma tartósságával."

Harmati Gábor építész

 


Ereszburkolatok referenciák


Elvisszük a wellnessezés élményét az Ön otthonába

-- Wellis bemutatóterem Veresegyházon --

Az árak árazás alatt… a visszaigazoláson szereplő árak érvényesek!