Műfű lerakás már meglévő füves vagy gyomos felületre

Műfű lerakásához szükséges eszközök:

  • Műfű
  • Homok vagy zúzott kő
  • Ragasztó, leszúró tüske
  • Simító spatula a ragasztó felviteléhez
  • Geotextília
  • Vízmérték
  • Szegély (pl. fém, fa, műanyag)
  • Döngölő béka 
  • Vágóeszköz (szőnyegvágó vagy univerzális vágó kés)

 

Első lépés: Alap kiásása

A kiválasztott területen ássa ki az alapot 7-10 cm mélyen, távolítsa el a talaj felső rétegét. Amennyiben játszó eszközök alá szeretné kialakítani a műfűvet ennél mélyebb alap kiásására lesz szükség a megfelelő eséscsillapító burkolat miatt.

Második lépés: Szegély lerakása

A műfűvet minden oldalról szegéllyel kell ellátni, ezért ha olyan területre tervezi a műfűvet, ahol eddig nem volt szegély, fontos, hogy ebben a fázisban fektesse le a szegélyeket. A kiásott terület szegélyezéséhez sokféle szegély közül választhat pl: fém-, műanyag-, vagy beton térkőszegély, téglát, beton járdaszegélyt, vagy műanyag ágyásszegélyt, kerti tószegélyt javasolt használni.

Harmadik lépés: Alap elkészítése

A műfű lerakásához megfelelően tömörített, stabil alapra van szükség. Az alapot töltse fel 7 cm vastagon homokkal vagy finom zúzott kővel. Oszlassa el egyenletesen, majd enyhén önzözze be a felületet (fontos hogy ne áztassa el), hogy a szemcsék kellően összeálljanak. Többszöri tömörítéssel készítse el a stabil alapot. A tömörítéshez a legmegfelelőbb eszköz a döngölőbéka és lap vibrátor használata javasolt, hogy szilárd és vízszintes alapot kapjunk.

Negyedik lépés: Geotextília leterítése

Teljes gyomvédelem érdekében az alapra érdemes geotextíliát fektetni. Gurítsa ki a geotextíliát a területre, úgy hogy az a teljes alapot lefedje, a széleknél, ha szükséges vágja méretre.

Ötödik lépés: Műfű szőnyeg lefektetése

 Egy félreeső helyen terítse ki a műfüvet, várjon 1-2 órát amíg visszanyeri az eredeti formáját. Először feszítse ki a műfű csíkot aztán fektesse le az alapra. Amennyiben több műfű csíkra van szükség a befedni kívánt területre mindig egyesével terítse le a műfűvet és ügyeljen a megfelelő szálirányra. A műfű csíkok széleit szorosan egymás mellé fektesse le. A széleknél érdemes 5 cm ráhagyásokat hagyni.

Hatodik lépés: Műfű szőnyeg csíkok rögzítése az alaphoz

Több módja is van hogy rögzítse a műfű csíkokat egymáshoz. A leggyakoribb rögzítési módok a következők:

-Az egymással érintkező csíkok széleit hajtsa vissza, a két tekercs találkozása alá rakja le az illesztő csíkot, kenje be a megfelelő mennyiségű műfű ragasztóval, majd hajtsa vissza a széleket és finoman nyomja le a lábával a leragasztott felületet.

-vagy a csíkok széleit hajtsa vissza, helyezze el a tekercsek találkozásának az öntapadós ragasztót, majd távolítsa el róla a védőfóliát és hajtsa vissza a műfűvet és óvatosan nyomkodja meg a lábával a leragasztott felületet.

-vagy húzza ki a műfű széleit feszesre, és a kapcsok segítségével rögzítse a műfű csíkokat az alaphoz, kb 7,5 cm-ként rakjon le 1-1 kapcsot a műfű szélein.

 

Hetedik lépés: Szélek méretre vágása

Miután leragasztotta a műfű csíkok széleit és feszesen és simán fekszik a szőnyeg, elkezdheti a szegélyeknél a méretre igazítást. Vágóeszköz (szőnyeg vagy univerzális vágókés) segítségével igazítsa a szélekhez a műfűvet. Fontos, hogy a műfű hátoldalán végezze el a vágást, a műfű szálak betűzése mentén, ne azokat átvágva. Ha hosszabb területen kell a szegélyhez igazítani akkor érdemes kisebb távokat levágni és ellenőrizni hogy megfelelően illeszkedik-e a szegélyhez.

Nyolcadik lépés: Rögzítse kapcsokkal a műfű szőnyeget a szegélyek mentén

A szegélyek mentén 15 cm-enként rögzítse a műfűvet rögzítő kapcsokkal. Finoman kalapálja be a műfű rögzítő kapcsokat, de kerülje az erős kalapálást, mert bemélyedéseket okozhat vele.

Kilencedik lépés: Homokszórás

Szórjon kvarchomokot a műfű felületére, hogy még stabilabb és szebb végeredményt kapjon. A homokszemcsék stabilizálják a szőnyeget és alátámasztják a műfű szálakat. Oszlassa szét a homokot egy műanyag sörtéjű partvis vagy kefe használatával. Ezt a műveletet addig folytassa míg az összes homok eltűnik a felületről. A homok eloszlatását követően a kiváló végeredmény érdekében az utolsó seprést végezze el a száliránnyal ellentétesen.

Elvisszük a wellnessezés élményét az Ön otthonába

-- Wellis bemutatóterem Veresegyházon --

Az árak árazás alatt… a visszaigazoláson szereplő árak érvényesek!